Masaža

Terapija masažom je jedan od najstarijih i najjednostavnijih načina lečenja.

Ime joj potiče od arapske reči “MASSA”, što znači-dodir. Dodir je suština i osnova masaže. Dodir znači vezu, odnos sa onim sto je izvan nas. Za čoveka je dodir od bitne važnosti jer pruža sigurnost, toplinu, zadovoljstvo, ugodnost i vraća životnu snagu.

Koreni zapadnog tipa masaže nalaze se u anatomiji I fiziologiji. U čovekovom organizmu ništa ne funkcioniše odvojeno i samostalno, već je sve usko medjusobno povezano. Postoji niz pozitivnih efekata koji utiču na celokupno zdravstveno stanje.

Prilikom masaže nadražuju se receptori na koži i potkožnom tkivu, kao efekat mehaničkog delovanja, a isto tako se indirektnim delovanjem, odnosno refleksnim putevima, utiče na budjenje celog organizma.

To znači da masaža odlično deluje na naše zdravlje i raspoloženje:

-poboljšava i ubrzava krvotok i limfotok,
-poboljšava elastičnost i regeneraciju kože,
-opušta mišiće,
-usporava i produbljuje disanje,
-podstiče probavu,
-ubrzava metabolizam,
-pospešuje izbacivanje štetnih materija iz organizma,
-smanjuje bol i napetost,
-deluje na unutrašnje organe.

Masaža ne može da izleči sve bolesti, ali sigurno može da popravi opšte stanje organizma, ublaži tegobe I ubrza proces oporavka.
Svakom čoveku je potrebno opuštanje i beg od svakodnevnice. Glavobolja, grčevi, nesanica, napetost, stres, sve te tegobe se mogu ublažiti-masažom! Priča o masaži počinje dodirom. Pažnja i osećajnost, malo vremena i energije, dobar par ruku, to je sve sto je potrebno za masažu. Masaža je dvosmerni tok dodira ruku i tela, medjusobna razmena energije izmedju terapeuta i pacijenta. Dodir bi trebalo da predstavlja poverenje izmedju terapeuta i pacijenta, koje ce opustiti pacijenta i prepustiti ga čarima masaže. Dobra masaža stvara osećaj ugodnosti, poverenja i radosti!

Masaža je podeljena na tri osnovne vrste

1. MEDICINSKO-TERAPEUTSKU MASAŽU
2. SPORTSKU MASAŽU
3. HIGIJENSKO-KOZMETIČKU MASAŽU.

Sprovodjenjem masaže obuhvatajući celo telo izvodimo kompletnu-relaksacionu masažu

Masirajući samo pojedine delove tela izvodimo, tzv. parcijalnu masažu.
Zbog svih pozitivnih reakcija na kompletan organizam,jasno je zašto je masaža odavno postala neizbežan deo svakodnevnice, što u svrhe lične higijene, što u svrhu lečenja i uživanja! Bez obzira na to o kojoj je vrsti masaže reč, njen rezultat mora biti telesno i duhovno rasterećenje i duboka relaksacija. Masaža je najlakši put za postizanje opuštanja i očuvanja zdravlja!

Iako blagotvorna, masaža je kontraindikovana i ne sme se raditi kod sledećih stanja:
-kod povećane temperature tela,
-kod gnojnih procesa I promena na koži,
-kod svih vrsta opekotina na koži,
-kod krvarenja raznih organa I tkiva ( Hemofilije, Hemoragične dijareje,
menstrualnog ciklusa ),
-zapaljenja vena I limfnih puteva ( Varikozni sindrom ),
-maligniteta I svih vrsta tumora,
-neposredno nakon hiruških zahvata,
-kod psihijatrijskih bolesnika,
-kod zapaljenskih procesa u organizmu,
-kod dijabetičara (kod uznapredovalih cirkulatornih promena)
-kod srčanih bolesnika.

RELAKS MASAŽA

Isprobajte predivan osećaj relax masaže na vašoj koži, koja ima za cilj negovanje tela radi podizanja opšteg zdravstvenog stanja, prevenciju stresa i premora, kao i relaksaciju misića. Relax masaža je masaža celog tela uz primenu mirisnih ulja koja deluju na čula i psihu i time stvaraju efekat aroma terapije.

SPORTSKA MASAŽA

Sportska masaža je poseban tip masaže koji se preporučuje kako profesionalnim sportistima tako i rekreativcima, kao i svima čije je telo izloženo većim naporima.
Zagrevanje i opuštanje tkiva, poboljšavanje cirkulacije, poravnavanje mišićnih vlakana, ubrzavanje izbacivanja mlečnih kiselina iz organizma, razlog su za primenu sportske masaže.

Naša je terapija posebno delotvorna prilikom saniranja sportskih povreda. (povrede mišića i tetiva, distorzije, luksacije itd), kao i znatnog ubrzavanja procesa rehabilitacije.

PARCIJALNA MASAŽA

Parcijalna masaža se primenjuje na zahtev klijenta i odnosi se na tretiranje odredjenog dela tela  (ledja, lice, stopala, ruke,..), sa ciljem da se masirani deo tela dodatno opusti, i da se samim tim omogući skladno funkcionisanje kompletnog organozma.

TERAPIJSKA MASAŽA

Terapijska masaža se primenjuje kod lumbaga, glavobolje, cervikalnog sindroma,…

Pacijent u toku masaže tačno oseća problematično tkivo i razlikuje ga od ostalog tkiva. Karakterističan izraz u toku tretiranja tih zona je „blaga bol“ koja „neverovatno prija“. Tretiranjem te zone pacijenti osjećaju olakšanje. Osjećanje olakšanja na tim mjestima zapravo je i zona problema..

ANTICELULIT MASAŽA

Ova masaža je najbolji način da uklonite celulit.

Celulit je promenjeno masno tkivo koje se nakuplja na određenim delovima ženskog tela (ruke, leđa, stražnjica, trbuh, bedra i kolena). Uzrok celulita može biti i genetski, ali najveću odgovornost ipak ima ženski hormon estrogen. Takodje, celulit uzrokuje nakupljanje i zadržavanje suvišnih masnoća koje se mogu javiti od puberteta do klimaksa, smanjenje kretanja, prekomerni unos kalorija hranom, otežana cirkulacija, stres, pušenje… sve ono što nam je moderni ritam života nametnuo kao svakodnevicu. Porazna je činjenica da se zbog stresnog načina života celulit sve više pojavljuje i kod vrlo mladih devojaka.

U borbi protiv celulita morate biti uporni i istrajni, u tome će vam u najvećoj meri doprineti anticelulit masaža, sa kojom je najbolje početi dan nakon završetka mesečnog ciklusa. Upravo u ovom period, odnosno u narednih 10 dana nivo estrogena u telu je najniži pa se brzo mogu postići željeni efekti, odnosno lakše se uklanja celulit.

Ova masaza se radi u serijama od po 10, kako bi dala maksimalne rezultate u zavisnosti od zastupljenosti celulita kod pojedinca.

Anticelulit masaža kao metoda za rešavanje celulita ima za cilj:

• Poboljšanje cirkulacije krvotoka,

• Vraćanje elastičnosti i tonusa tkiva,

• Stimulaciju izlučivanja štetnih materija iz organizma.

• Posebno pomaže onim delovim tela na koje se teško utiče vežbanjem, kao što su unutrašnja strana kolena ili gornji spoljni deo bedara.

Uz ovu masazu, radi maximalnog efekta, ukoliko je moguce ubaciti:

• fizicku aktivnost 2-3 puta nedeljno, tipa: voznja sobnog bicikla, trenazera, fitnes programi:teretana, aerobik,….

• Unos 2L vode dnevno. Maximalno smanjen unos secera, przene hrane, grickalica, skova,…

U toku lečenja i prevencije celulita značajno mesto zauzimaju i farmaceutski preparati koji danas prate sve stadijume celulita i lako su dostupni. Nasuprot tome za pravilnu ishranu se mora uložiti mnogo više truda, napora i znanja i njeni efekti se ne smeju zanemariti.

Kod nas mozete u dogovoru sa fizioterapautom u zavisnosti od stanja cilulita kod Vas, uz ručnu masažu, dodati i tretman aparatima i farmaceutskim preparatima protiv celulita visikog kvaliteta.

Dijete i gladovanje nisu pozeljni, jer mogu da izazovu kontraefekat.